Chocolate chip cookies

Oh wat blijft pure chocolade toch een heerlijk goed. En wat geloof ik graag dat pure chocolade heel erg goed voor je is. Of dat nu zo is of niet: af en toe een koekje moet kunnen. En als je geen gluten, geen lactose en geen geraffineerde suikers mag, moet dat koekje af en toe natuurlijk wel heel lekker zijn.

Dus hierbij een recept voor heerlijke chocoladekoekjes met een volle chocoladesmaak. En natuurlijk vrij van gluten, lactose, koemelk en geraffineerde suikers. Goed te bewaren in luchtdichte doos in de kast (niet in de koelkast). En of het gezond en goed voor je is, mag je zelf bepalen. De voedingswaarden staan onderaan deze post vermeld.

Ingrediënten voor ongeveer 50 koekjes
– 120 gram sorghum meel
– 60 gram glutenvrij havermeel (bijv. provena)
– 3 el cacao
– 1 el maizena
– 125 gram boter (bijv blueband vloeibaar)
– 80 gram ahornsiroop
– 60 gram dadelstroop
– 140 gram pure chocolade (bijv lovechock)
– 120 gram rozijnen
– 60 ml rijstmelk
– 1 tl kaneel
– 1/8 tl zout
– 1 tl gist

Hoe te maken
Verwarm de oven voor op 170 ºC (hetelucht).
1. doe de rozijnen en de vodka (of rijstmelk) in een kleine pan en breng aan de kook. laat de rozijnen op zacht vuur wellen in 20 minuten. dan is de alcohol eruit gekookt (of de rijstmelk ingetrokken).
2. Haal het pannetje van het vuur en roer hier 1 tl kaneel doorheen, laat dit afkoelen.
3. Breek de chocolade in kleine stukjes
4. Voeg in een kom de sorghum meel, havermeel, zout en gist bij elkaar.
5. voeg in een andere kom boter, ahornsiroop en dadelstroop en mix met een garde tot een romig beslag.
6. voeg het meelmengsel bij het botermengsel en kneed met deeghaken tot egaal beslag.
7. schep met een spatel het rozijnenmengsel en de chocolade brokjes door het beslag.
8. doe bakpapier op de bakplaat. maak middels twee lepels bolletjes uit het mengsel en leg deze op de bakplaat met 3-5cm tussen de bolletjes.
9. bak de koekjes af gedurende 20 minuten op 170ºC.

Foto © iemke’s atelier

voedingswaarden-cc-cookies

Dit is een blog geschreven voor Boost Your Health en kun je hier teruglezen.

iemke

iemke

Hallo, ik ben iemke. Ervaringsdeskundige op het gebied van leven met meerdere allergieën & intoleranties, PDS, FNS, auto-imuun- en ontstekingsziekten. Door het gebrek aan lekker en voedzaam eten ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en heb ik van alles uitgeprobeerd. De recepten die je hier vind, zijn allemaal verkregen door vallen en opstaan.