Eten, we zijn er maar druk mee.

Glutenallergie is een trend. Superfood is een hype. We gaan op zoek naar de oermens in ons. Eten, we zijn er maar druk mee.

Hoe je het ook noemt, we zijn weer op zoek naar hoe eten ook alweer was toen we nog vers en gezond aten. Voor de tijd van de grote supermarkten, toen suiker nog géén natuurlijke voedingsstof was, toen tarwe nog niet gemodificeerd was, toen glucose-fructosestroop nog niet was uitgevonden en toen de groenten nog hun volledige voedingswaarden bevatten.

Boeken als ‘weg van de supermarkt’ en ‘het anti-dieetboek’ vliegen over de toonbank. Blijkbaar is het tegenwoordig heel bijzonder dat iemand níet zijn eten uit de supermarkt of uit een pakje haalt. Met 77% zijn wij Nederlanders de grootste afnemers van voeding uit de supermarkt. We zijn er zo aan gewend geraakt, dat we ons niet meer kunnen voorstellen hoe het is zonder. Een beetje zoals met de mobiele telefoon.

Maar langzaam aan merken we dat we er niet fitter en gezonder van worden. Steeds meer mensen hebben vage klachten zoals buikpijn, moeheid en angsten, die nergens op terug te herleiden zijn. Wat hierbij niet wordt verteld, is dat we tegenwoordig veel meer suiker en veel meer gluten binnen krijgen dan we zelf doorhebben. Suiker zit in bijna alle verpakte voedingsmiddelen, de hoeveelheid gluten in tarwe is verdrievoudigd door modificatie. 80% van de suiker zit verwerkt in voeding. Slechts 20% van de suiker wordt gebruikt voor jouw suikerklontje in de koffie.

Dan is het ineens niet zo vreemd dat veel mensen last krijgen van tarwe of suiker. Dat is geen trend, maar een logisch gevolg. We zijn opgevoed door de voedingsindustrie, maar of dit zo’n goede opvoeding voor ons is geweest, is de vraag. Vroeger was het niet normaal om 2x per dag een verantwoord tussendoortje (met suiker) te eten, of om je kind van 1 jaar elke dag vier verantwoorde koekjes (met suiker) te geven. Door reclamemakers is ons verteld dat dit allemaal heel goed voor ons is en wij zien dit inmiddels als het gezonde alternatief.

Daarom lijkt het heel moeilijk om te eten zonder pakjes, (deels) glutenvrij en suikervrij. Niets is minder waar. Het is gewoon weer even wennen. En van het resultaat zul je verbaasd staan. Je zult meer energie hebben, helderder van geest zijn, fitter en actiever zijn. Ik help je met lekkere en simpele recepten en tips voor ontbijt en lunch, de dagelijkse maaltijd en de lekkere trek.

Ik ben iemke, ervaringsdeskundige op het gebied van eten zonder allergenen, zonder suiker en zonder pakjes. Als nieuwe blogger voor Boost your Health schrijf ik over recepten en tips om simpel en lekker te koken.

Dit is een blogartikel dat ik heb geschreven voor Boost Your Health en is hier terug te lezen.

iemke

iemke

Hallo, ik ben iemke. Ervaringsdeskundige op het gebied van leven met meerdere allergieën & intoleranties, PDS, FNS, auto-imuun- en ontstekingsziekten. Door het gebrek aan lekker en voedzaam eten ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en heb ik van alles uitgeprobeerd. De recepten die je hier vind, zijn allemaal verkregen door vallen en opstaan.