Suiker versus Vet

Suikervrij eten, je ziet het steeds vaker. Het wordt zelfs al voorzichtig de toekomst van gezond eten genoemd. Maar is suiker nu echt zo schadelijk? En waarom is verse voeding uiteindelijk toch telkens weer de beste manier is om gezond te blijven en/of je gewicht op peil te houden?

Door een suikerallergie eet ik gedwongen suikervrij. Toen ik na de diagnose boodschappen ging doen, was mijn frustratie en verbazing groot. In bijna al het (bewerkte) voedsel dat de supermarkt verkoopt is geraffineerde suiker, glucose-fructose siroop, dextrose of zoetstof verwerkt. Als snel maakte mijn verbazing plaatst voor woede naar de voedingsindustrie. Dat we voor de gek worden gehouden is geen nieuws. Maar hoeveel schadelijke stoffen wij ongemerkt binnenkrijgen wel. Verder staan op de verpakking van producten met geraffineerde suikers dat het 100% natuurlijke ingrediënten bevat, wat dus niet zo is.

Er is niks natuurlijks aan geraffineerde suiker. Het is een sterk verslavende stof. De World Health Organization heeft al aangegeven dat als suiker nu zou worden uitgevonden, deze waarschijnlijk verboden zou worden. De basis is voor het grote gebruik van suiker door de voedingsmiddelenindustrie in de vorm van glucose-fructose siroop. Dit klinkt zo natuurlijk, maar het is sterk geraffineerd. Deze suikervorm is 20% zoeter dan normale suiker, maar ook dit is geen reden voor de voedingsindustrie om er minder van te gebruiken. In eerste instantie is het in frisdranken gedaan. Omdat suiker verslavend is, is de consumptie van frisdranken sinds het gebruik hiervan sterk gestegen. Daarnaast wordt het tegenwoordig in bijna al het bewerkte/voorverpakte voedsel gebruikt. Dit heeft dezelfde uitwerking: we consumeren veel meer voedsel dan we nodig hebben.

“De oorzaak van obesitas ligt niet in het teveel eten van vetten, maar in het teveel eten van suikers.”

Fructose op zich is niet schadelijk, het zit in fruit en houdt je bloedsuikerspiegel in balans. In zeer grote hoeveelheden is het echter schadelijk. Doordat glucose-fructose siroop zeer geraffineerd is, bevat het een zeer hoge concentratie fructose en wordt het in grote hoeveelheden gebruikt in voeding. Daarmee krijg je als consument zonder dat je het door hebt, zeer hoge concentraties fructose binnen. Een te hoge dosis fructose zorgt dat het hormoon leptine stopt met werken. Dit hormoon geeft aan dat je vol zit en niet meer hoeft. Dus zulke hoge hoeveelheden suiker zorgen letterlijk ervoor dat je door kunt blijven eten.

Wat mensen vergeten is dat suiker misschien minder erg klinkt, maar net zo hard door het lichaam wordt omgezet in vet. En wat de voedingsindustrie jou er niet bij vertelde, is dat zij de smaak van vet vervingen door suiker. Dus je denkt dat je vetarm eet, en dat je er dus best wat meer van mag eten. Zo krijg je nog meer suikers binnen, wat je lichaam net zo hard omzet in vet. Zo blijk je van light-producten ineens aan te komen en blijkt dat de oorzaak van obesitas niet ligt in het teveel eten van vetten, maar in het teveel eten van suikers. Suikers die we ongemerkt binnen krijgen en die door de verslavende factor zorgen dat onze hersenen ons aansporen om meer te eten.

Gezond eten is commercieel een grote gok voor de voedingsindustrie, want voeding is minder lang houdbaar en duurder. Maar met 1,4 miljard mensen die te zwaar zijn en 500 miljoen mensen met obesitas zou ik zeggen dat dit het risico meer dan waard is.

Dus ben je bezig met afvallen of gezond eten? Lees eens wat vaker de ingrediënten op de verpakkingen van wat je koopt. Het zal je verbazen hoeveel suikers (en calorieën) je ongemerkt binnenkrijgt terwijl je gezond denkt te eten.

Foto © iemke’s atelier

Deze blog heb ik geschreven voor Boost Your Health en is hier terug te lezen.

Picture of iemke

iemke

Hallo, ik ben iemke. Ervaringsdeskundige op het gebied van leven met meerdere allergieën & intoleranties, PDS, FNS, auto-imuun- en ontstekingsziekten. Door het gebrek aan lekker en voedzaam eten ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en heb ik van alles uitgeprobeerd. De recepten die je hier vind, zijn allemaal verkregen door vallen en opstaan.