Glucose vs. Fructose

suiker

Het grootste probleem bij mensen die stoppen met het eten van suiker, is dat ze besluiten niks zoets meer te eten en dan verbaasd zijn dat ze zoveel trek hebben in suiker. Er is niets mis met het binnenkrijgen van fructose en glucose. Het gaat altijd om de balans.

Fructose vs. glucose

Uit onderzoek blijkt dat fructose in verhouding iets meer aanzet dan glucose. Dit onderzoek is echter gebaseerd op toegevoegde suikers, dus wat er gebeeurt als je bovenop je huidige eetpatroon óf glucose óf fructose extra gaat eten. Dus op het feit dat je TEVEEL eet.

Het onderzoek gaat er vanuit dat je 500 calorieën per dag aan suikers binnenkrijgt. Laten we eens bekijken hoeveel je zou moeten eten om zoveel fructose binnen te krijgen… Om 500 calorieën per dag binnen te krijgen door fructose/glucose moet je eten:
Meer dan 20 appels; meer dan 20 peren; 9 glazen appelsap; 420 gram rozijnen; meer dan 300 gram honing of meer dan 200 gram agavesiroop.

Of fructose of glucose beter is, is in deze context dus geen discussie waard. Want als je -naast je normale ontbijt, lunch en diner- deze hoeveelheden eet, denk ik dat iedereen snapt dat je aankomt.

Voor zowel glucose als fructose geldt dus: van allebei moet je niet teveel eten. Maar als je helemaal geen suiker meer eet, heb je het niet over teveel fructose of teveel glucose. Dan heb je het over hoe je jouw bloedsuikerspiegel in balans houdt. Dan bekijk je glucose en fructose ineens op een andere manier.

Op het moment dat je stopt met het eten van suiker, wil je voorkomen dat je ‘cravings’ krijgt. Het verschil tussen fructose en glucose is het volgende. fructose zijn langzame suikers zijn, omdat ze weinig invloed hebben op je bloedsuikerniveau. Glucose zijn snelle suikers en beïnvloeden vrijwel direct jouw bloedsuikerniveau. Als je alles dus vervangt door glucose, zal je merken dat je veel meer trek krijgt in zoetigheid. Want je bloedsuiker stijgt snel en daalt daarna ook snel, waardoor je weer trek krijgt in een snelle rush. Met fructose heb je dit vele malen minder. Dus als je over de dag verdeeld kleine hoeveelheden fructose binnenkrijgt, houdt jij je bloedsuiker in balans. Daarbij zorgen fruit als appel, peer, mango, kiwi, kersen, bessen en grapefruit voor het in balans houden van je bloedsuikerniveau.

Druiven (en rozijnen) en bananen bevatten in verhouding meer suikers. Sinaasappels en grapefruits zorgen voor een verlaging van de bloedsuiker. Dit is voor diabetes patiënten heel fijn, maar voor iemand die geen suiker eet is het iets om rekening mee te houden. Ik merk dat wanneer ik alleen een sinaasappel of een grapefruit eet, dat ik vlak daarna erg moe wordt en daardoor weer trek krijg. Als ik het eet door een salade heen, gaat het wel goed, omdat er dan genoeg bij zit wat je bloedsuikerniveau omhoog trekt.

Hieronder een lijst: uit hoeveel suikers de koolhydraten per 100 gram bestaan:
appel 10 van 14 (100gr)
peren 10 van 15 (100gr)
mango 14 van 15 (100gr)
kiwi 9 van 14,5 (100gr)
sinaasappel 8,5 van 12,5 (100gr)
grapefruit 7 van 11 (100gr)
blauwe bes 10 van 15 (100gr)
bananen 12,5 van 23 (100gr)
druiven 15,5 van 18 (100gr)
ananas 10 van 13 (100gr)
krenten 65 van 83 (100gr)
rozijnen 60 van 80 is suikers (100gr)
gedroogde cranberries gezoet met (riet-)suiker 62 van 81 (100gr)
gedroogde cranberries ongezoet 50 van 67 (100gr)
gedroogde appel ongezoet 23 van 26 (100g)
bananenchips 60 van 68 (100gr)

iemke

iemke

Hallo, ik ben iemke. Ervaringsdeskundige op het gebied van leven met meerdere allergieën & intoleranties, PDS, FNS, auto-imuun- en ontstekingsziekten. Door het gebrek aan lekker en voedzaam eten ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en heb ik van alles uitgeprobeerd. De recepten die je hier vind, zijn allemaal verkregen door vallen en opstaan.