Gevulde speculaas: glutenvrij, suikervrij, lactosevrij

Sinterklaas is alweer onderweg. Tijd voor lekkere zelfgemaakte speculaas. Als kind was ik dol op bakken, maar gevulde speculaas vond ik toch elk jaar weer een hoogtepunt. Het ruikt heerlijk en past goed bij de donkere dagen. Heerlijk om op een zondagmiddag op je gemak te maken, met de open haard aan, terwijl het buiten regent of sneeuwt.

Wat heb je nodig voor de gevulde speculaas?
– 125 gram vloeibare boter (bijvoorbeeld blueband)
– 160 gram dadelstroop
– 2 el koekkruiden of speculaaskruiden
– 25 gram rijstmelk
– 260 gram havermeel
– 1 tl bakpoeder
– 15 gram grof gemalen noten
(amandel, hazelnoot, of ongebrande/ongezouten noot naar keuze)

Wat heb je nodig voor het spijs?
– 125 gram fijn gemalen noten
(amandel, hazelnoot, of ongebrande/ongezouten noot naar keuze)
– 125 gram ahornsiroop
– 1 ei en 1 ei om te bestrijken
– wat havermeel voor bestrooien

Hoe maak je het?
1. Te beginnen met het deeg voor de speculaas: meng de melk, het bakpoeder,
de koekkruiden, de ahornsiroop en de boter met elkaar. Voeg beetje bij beetje
havermeel toe en kneed tot deeg.
2. Druk het deeg een beetje plat en leg het in plastic folie in de koelkast. Laat zo
lang mogelijk hard worden, hoe kouder het deeg, hoe beter uit te rollen.
3. Dan het spijs: meng de fijn gemalen noten met ahornsiroop en eiwit van 1 ei.
kneed door tot het goed smeuïg is en laat dit ongeveer 15-30 minuten opstijven
in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 175 0C (bij hetelucht geen boven en onder verwarming,
enkel hetelucht). Kluts het tweede ei om te bestrijken.
5. Leg het deeg uit de koelkast tussen twee ruime vellen plastic folie en rol
daarmee het deeg uit tot een brede plak van ongeveer een centimeter hoog.
Verwijder de bovenste plastic folie.
6. Maak van het spijs een brede rol en plaats deze op de speculaas. Rol/vouw de
speculaas over het spijs heen dicht en druk aan de randen goed dicht. Smeer
vervolgens goed in met geklutst ei.
7. Leg de rol zonder plastic folie op een met bakpapier beklede bakplaat en bak
de gevulde speculaas in ongeveer 45 minuten gaar.

Eet smakelijk!

Dit is een blog geschreven voor Boost Your Health en kun je hier teruglezen.

Foto van iemke

iemke

Hallo, ik ben iemke. Ervaringsdeskundige op het gebied van leven met meerdere allergieën & intoleranties, PDS, FNS, auto-imuun- en ontstekingsziekten. Door het gebrek aan lekker en voedzaam eten ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en heb ik van alles uitgeprobeerd. De recepten die je hier vind, zijn allemaal verkregen door vallen en opstaan.