Glutenvrij gezond of gezond glutenvrij?

Met alle voedselhypes, trends en ontwikkelingen merk ik dat mensen ook wel eens de neiging hebben om de plank finaal mis te slaan. Zo kan ik mij persoonlijk ergeren aan de ‘ik-ben-glutenvrij-omdat-het-gezond-is’-fanaten.

De mensen die glutenvrij moeten eten, omdat ze anders heel erg ziek worden, zijn mensen met coeliakie, een aandoening die bij 1% tot 2% van de Nederlanders voorkomt. Dit is geen allergie, maar een ernstige auto-immuunziekte, met als enige behandeling: een levenslang volledig glutenvrij dieet. Deze mensen doen dit niet omdat ze hier nou zo gelukkig van worden, maar omdat ze geen keuze hebben.

Daarnaast is de schatting dat 5% tot 10% van de mensen last heeft van een bepaalde mate van gevoeligheid voor gluten. Ook mensen met PDS kunnen baat hebben bij het weinig tot geen gluten (met name tarwe) eten.

De mensen die de pech hebben dat ze coeliakie, glutengevoeligheid of PDS hebben, worden door artsen en diëtisten begeleid om ervoor te zorgen dat zij alsnog de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen die zij moeten missen. Het is dus mijns inziens onzin om te zeggen: ik stop met gluten en dan wordt ik gezond.

Volkorenbrood is een belangrijke bron van vezels en voedingsstoffen. Belangrijke voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt, zoals vitamine B en jodium. Discussiëren over of het brood uit de fabriek of supermarkt nog zo gezond is, vindt ik relevant. De discussie of brood überhaupt gezond is, vind ik getuigen van kennisgebrek. Er zijn nog genoeg bakkers die goed brood bakken. Dit brood is niet alleen lekker, maar ook gezond.

Natuurlijk staat het je vrij om te kiezen voor alternatieven, maar verkondig niet dat je zoveel gezonder leeft, enkel door het niet eten van gluten. Dit vind ik een belediging naar de mensen die ziek zijn en geen keuze hebben. Wees blij dat je brood gewoon kunt eten zonder hier last van te krijgen en doe er je voordeel mee.

Dit is een blog geschreven voor Boost Your Health en kun je hier teruglezen.

Picture of iemke

iemke

Hallo, ik ben iemke. Ervaringsdeskundige op het gebied van leven met meerdere allergieën & intoleranties, PDS, FNS, auto-imuun- en ontstekingsziekten. Door het gebrek aan lekker en voedzaam eten ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en heb ik van alles uitgeprobeerd. De recepten die je hier vind, zijn allemaal verkregen door vallen en opstaan.