Een weg uit het doolhof van eetadviezen en -trends

Iedereen heeft een mening over eten. Het is dan ook iets dat we iedere dag doen. Gezond of niet. Veel of weinig. Een onderwerp dat momenteel zo belangrijk voor ons is, dat de hypes en trends elkaar in rap tempo opvolgen. Zelfs de Gezondheidsraad, het belangrijkste adviesorgaan van de minister van Volksgezondheid, heeft voor het eerst in 10 jaar nieuwe richtlijnen voor goede voeding opgesteld in het raadsadvies. Hier vind je de belangrijkste punten uit dit advies.

Er zijn al heel wat boeken geschreven over gezondheid, koken en eten. De ene trend is nog niet voorbij of de volgende weerlegt hem. ‘We moeten stoppen met koken, alles moet rauw. We moeten terug naar de oermens. We moeten stoppen met koolhydraten. We moeten meer vet eten. Suiker is vergif.’ Wetenschappelijk onderzoek wordt gefinancierd en gesponsord door de voedingsindustrie en weerlegt alles alle kanten op. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. Wat moet je nu nog geloven? Waar komt deze behoefte aan gezondheid vandaan?

Het museum van Boerhaave in Leiden speelt in op deze grote maatschappelijke onzekerheid met de tentoonstelling ‘Foodtopia’, die tot 3 januari 2016 te zien is. Deze tentoonstelling gaat over het complexe onderwerp voeding & voedselproductie. Het laat de voedselinnovaties van 1900 tot nu zien. Rondom deze tentoonstellingen zijn veel lezingen gegeven en boeken geschreven.

De boeken die geschreven zijn door mensen die hiervoor geleerd hebben (hoogleraren, professoren, etc.) zullen vast hele interessante informatie bevatten. Maar mij ben je vaak snel kwijt door de onbegrijpelijke taal en hoeveelheid moeilijke termen. Des te blijer werd ik van het volgende boek:
Het voedsellabyrint – Jaap Seidell & Jutka Halberstadt

Hierin hebben de schrijvers jargon, formules en wetenschappelijke termen zoveel mogelijk vermeden. En dat leest heel prettig! De schrijvers geven inzicht in de oorzaken van ons (eet)gedrag, maar ook praktische aanbevelingen om onze gewoontes te veranderen, zodat we gezonder en duurzamer kunnen leven. Een absolute aanrader voor de leek die geïnteresseerd is in gezonde voeding en hierin graag zelf weloverwogen haar eigen keuzes maakt.

Het boek is te koop bij de boekhandel, bijvoorbeeld bij Libris, voor € 17,99.

Dit is een blog geschreven voor Boost Your Health en kun je hier teruglezen.

Picture of iemke

iemke

Hallo, ik ben iemke. Ervaringsdeskundige op het gebied van leven met meerdere allergieën & intoleranties, PDS, FNS, auto-imuun- en ontstekingsziekten. Door het gebrek aan lekker en voedzaam eten ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en heb ik van alles uitgeprobeerd. De recepten die je hier vind, zijn allemaal verkregen door vallen en opstaan.