Glutenvrij brood bakken

Waarom wordt glutenvrij brood in een broodbakmachine nooit lekker?

Gluten reageren op gist. Daarom rijst brood dat gluten bevat goed en dien je het na de eerste rijs terug te slaan om vervolgens het deeg een tweede keer te laten rijzen.

Glutenvrij brood reageert op een andere manier op gist, omdat deze geen gluten bevat. Gluten kun je niet vervangen. Wel kun je een combinatie van melen, bindmiddel en gist maken waarmee je ongeveer hetzelfde resultaat krijgt. Om glutenvrij brood net zo luchtig te maken als ‘gewoon’ brood, heb je iets meer gist nodig. Maar wat belangrijker is: bij glutenvrij brood moet je het deeg NIET twee keer laten rijzen.

Glutenvrij deeg kun je beter éénmaal laten rijzen, maar wel lang en warm genoeg. Dus waar je brooddeeg normaal twee keer een uur laat rijzen, laat je het glutenvrije deeg één maal twee uur rijzen. Dit kun je doen in een oven op maximaal 40 °C, maar mijn ervaring is dat rijzen op kamertemperatuur het beste werkt. Na het rijzen kneed je het deeg dus NIET meer, maar bak je het direct af. Dit betekent dat je het brood vóór het rijzen vormt en op de bakplaat legt.

Een broodbakmachine werkt volgens het principe van 2x rijzen. Omdat de meeste broodbakmachines geen mogelijkheid hebben om de manier van rijzen en kneden in te stellen, zal glutenvrij brood uit de broodbakmachine altijd zwaarder, minder gerezen en minder gaar zijn dan brood dat je met hand maakt.

Daarom is glutenvrij brood dat je zonder broodbakmachine maakt vele malen lekkerder.

Foto © iemke’s atelier

Deze blog heb ik geschreven voor Boost Your Health en is hier terug te lezen.

 

Picture of iemke

iemke

Hallo, ik ben iemke. Ervaringsdeskundige op het gebied van leven met meerdere allergieën & intoleranties, PDS, FNS, auto-imuun- en ontstekingsziekten. Door het gebrek aan lekker en voedzaam eten ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en heb ik van alles uitgeprobeerd. De recepten die je hier vind, zijn allemaal verkregen door vallen en opstaan.