Op ieder pak broodmix vindt je de volgende drie stappen om iemke’s brood te bakken.
1. doe in een ruime beslagkom alle ingrediënten en meng met een mixer met deeghaken.
2. maak van het deeg drie bollen en laat deze minimaal twee uur rijzen op kamertemperatuur.

3. bak de broodjes goudbruin af op 230°C in 40 minuten met een bak met een halve liter water onderin de oven.

Houdt er rekening mee dat één bol in calorieën en voedzaamheid gelijk is aan meerdere boterhammen en in principe voldoende is voor een lunch. Snijd van een afgebakken bol brood sneetjes brood en beleg ze als kleine boterhammen.

Bekijk hier de video iemke’s brood bakken

Bekijk hier de voedingswaarden van iemke’s brood.

Bij het bakken van glutenvrij brood luistert het iets nauwer dan bij het bakken van gewoon brood. Daarom is het belangrijk de juiste volgorde aan te houden. Het grootste verschil tussen het bakken van glutenvrij brood en het bakken van normaal brood, is het rijzen. Bij normaal brood is de volgorde: kneden, rijzen, opnieuw kneden, opnieuw rijzen, bakken. Als je dit bij glutenvrij brood doet, wordt het zwaar en niet goed gaar (dus niet lekker). Dit is ook de reden dat ik het sterk afraad mijn mixen in een broodbakmachine te doen, want deze draait een vast programma dat gebaseerd is op normaal brood en dus op 2x rijzen. Glutenvrij brood kun je beter 1x kneden, 1x (lang) rijzen en dan bakken.

Voor wie dat prettig vind, staat hieronder een uitgebreidere handleiding. Zo proef je hetzelfde lekkere brood als ik.
1. leeg het pak mix voor iemke’s brood in een ruime beslagkom. voeg de inhoud van het kleine zakje toe en roer het meel los.
2. voeg de melk en het water toe en kneed het deeg met een mixer met deeghaken. kneed het deeg ongeveer 5-10 minuten goed door.
3. verdeel het deeg in 5 gelijke bollen en plaats deze op een bakplaat (eventueel voorzien van bakpapier). maak je handen nat voordat je de bollen maakt, dan plakt het deeg niet zo aan je handen.
4. laat het deeg (de bollen) 2 uur rijzen op kamertemperatuur.
5. verwarm de oven voor op 230 0c en zet 400-500 ml water klaar (afhankelijk van jouw oven). het is de bedoeling dat het water verdampt is ongeveer 10 minuten voor het einde van de baktijd.
6. plaats de bakplaat met de bollen na 2 uur rijzen midden in de voorverwarmde oven en plaats een bak met een halve liter water onderin de oven.
7. bak vervolgens de bollen goudbruin af in ongeveer 40 minuten.
8. laat het brood afkoelen. je kunt het nu direct opeten of per stuk invriezen. eenmaal ingevroren hoef je het brood niet meer af te bakken. laat de bol zonder verpakking eromheen een paar uur op kamertemperatuur ontdooien.

Als je nog vragen hebt, kun je ook altijd mailen. Eet smakelijk en laat me horen wat je ervan vindt!

2 reacties

  1. Hoi Iemke, een tijdje geleden heb ik broodpakket bij jou besteld. De eerste keer waren de broodjes mislukt. Zondag heb ik een tweede poging gedaan en toen waren de broodjes op zich wel gelukt maar met een redelijk harde buitenkant. Dus misschien toch iets minder lang bakken. Mijn vraag is: bij het rijzen worden de broodjes niet veel groter (eigenlijk hetzelfde formaat). Klopt dat ook? Of gaat er daar iets niet goed?

  2. Hai Tamara,
    Het is inderdaad de bedoeling dat de bollen een stevige, krokante korst hebben. Dit is volgens Franse bakwijze en zo kun je er makkelijk boterhammen van snijden. Maar als je liever een iets minder krokante korst prefereert, kun je tijdens het bakken meer water onderin de oven doen (bijv. 2x zoveel). Dan blijft de buitenkant zachter. Ik zou niet adviseren om korter te bakken, want het deeg heeft de tijd nodig om goed gaar te worden.

    Voor wat betreft het rijzen is het de bedoeling dat de bollen wel groter worden. In principe zouden de bollen onafgedekt op een bakplaat op kamertemperatuur in twee uur tijd goed gerezen moeten zijn. Het helpt als de rijstmelk en het water niet te koud (kamertemperatuur) zijn. Ik ben bezig met een filmpje dat ik binnenkort online zal zetten, daarin zijn de stappen visueel ondersteund. Misschien helpt dat?

    Blijf je vragen sturen!
    Groeten, iemke

Reacties zijn gesloten.