Broodbakmachine vs. zelf bakken

gist

Waarom glutenvrij brood in een broodbakmachine nooit lekker wordt

Gluten reageren op gist. Daarom rijst brood dat gluten bevat goed en dien je het na de eerste rijs terug te slaan om vervolgens het deeg een tweede keer te laten rijzen.

Glutenvrij brood reageert dus op een andere manier op gist. Gluten kun je niet vervangen, wel kun je een combinatie van melen/bindmiddel/gist maken waarmee je ongeveer hetzelfde resultaat krijgt. Om glutenvrij brood net zo luchtig te maken als ‘gewoon’ brood, heb je iets meer gist nodig. Maar wat belangrijker is: bij glutenvrij brood moet je het deeg NIET twee keer laten rijzen.

Glutenvrij deeg kun je beter éénmaal laten rijzen, maar wel lang en warm genoeg. Dus waar je brooddeeg normaal twee keer een uur laat rijzen, laat je het glutenvrije deeg één maal twee uur rijzen. Dit kun je doen in een oven op maximaal 40 °C, maar mijn ervaring is dat rijzen op kamertemperatuur het beste werkt. Na het rijzen kneed je het deeg dus niet meer, maar bak je het direct af. Dit betekent dus dat je het brood vóór het rijzen vormt en op de bakplaat legt.

Een broodbakmachine werkt volgens het principe van 2x rijzen. Omdat de meeste broodbakmachines geen mogelijkheid hebben om de manier van rijzen en kneden in te stellen, zal glutenvrij brood uit de broodbakmachine altijd zwaarder, minder gerezen en minder gaar zijn dan brood dat je met hand maakt.

Daarom is glutenvrij brood dat je zonder broodbakmachine maakt vele malen lekkerder.

Nog op zoek naar een lekkere broodmix zonder allergenen? Hier vind je info over iemke’s broodmixen en hier kun je iemke’s broodmixen bestellen.

 Meer tips over eten met meerdere allergieën? Bekijk het boekje iemke’s keuken #1.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
iemke

iemke

Table of Contents