Broodbakmachine vs. zelf bakken

Waarom glutenvrij brood in een broodbakmachine nooit lekker wordt

Gluten reageren op gist. Daarom rijst brood dat gluten bevat goed en dien je het na de eerste rijs terug te slaan om vervolgens het deeg een tweede keer te laten rijzen.

Glutenvrij brood reageert dus op een andere manier op gist. Gluten kun je niet vervangen, wel kun je een combinatie van melen/bindmiddel/gist maken waarmee je ongeveer hetzelfde resultaat krijgt. Om glutenvrij brood net zo luchtig te maken als ‘gewoon’ brood, heb je iets meer gist nodig. Maar wat belangrijker is: bij glutenvrij brood moet je het deeg NIET twee keer laten rijzen.

Glutenvrij deeg kun je beter éénmaal laten rijzen, maar wel lang en warm genoeg. Dus waar je brooddeeg normaal twee keer een uur laat rijzen, laat je het glutenvrije deeg één maal twee uur rijzen. Dit kun je doen in een oven op maximaal 40 °C, maar mijn ervaring is dat rijzen op kamertemperatuur het beste werkt. Na het rijzen kneed je het deeg dus niet meer, maar bak je het direct af. Dit betekent dus dat je het brood vóór het rijzen vormt en op de bakplaat legt.

Een broodbakmachine werkt volgens het principe van 2x rijzen. Omdat de meeste broodbakmachines geen mogelijkheid hebben om de manier van rijzen en kneden in te stellen, zal glutenvrij brood uit de broodbakmachine altijd zwaarder, minder gerezen en minder gaar zijn dan brood dat je met hand maakt.

Daarom is glutenvrij brood dat je zonder broodbakmachine maakt vele malen lekkerder.

Nog op zoek naar een lekkere broodmix zonder allergenen? Hier vind je info over iemke’s broodmixen en hier kun je iemke’s broodmixen bestellen.

 Meer tips over eten met meerdere allergieën? Bekijk het boekje iemke’s keuken #1.

7 gedachten over “Broodbakmachine vs. zelf bakken”

 1. Lieve Iemke,
  Ik heb weer brood gebakken en het smaakt heerlijk. Ik blijf graag van je broodmixen gebruikmaken.

 2. Beste Iemke,

  Ik las je bericht over glutevrij bood en de informatie over broodbakmachines en kon het niet laten te reageren.
  Een tijdje geleden ben ik op zoek gegaan naar een broodbakmachine en merkte dat er erg veel merken zijn die broodbakmachines maken en ze maken allemaal meerdere modellen broodbakmachines, die op het eerste gezicht vrij weinig van elkaar verschillen. De uitdaging was om de juiste broodbakmachine te vinden voor een zo laag mogelijk bedrag.

  Uit onderzoek naar de (soms na veel aandringen verkregen) specificaties van de verschillende broodbakmachines blijkt dat inderdaad slechts een handje vol de mogelijkheid heeft om zelf een programma in te stellen, echter heeft het merendeel van de broodbakmachines een speciaal glutevrij-bakprogramma (slecht één maal kneden) en die informatie staat haaks op wat ik lees in het bericht hierboven.

  Uiteraard is een met de hand (en met aandacht en liefde) gebakken brood per definitie lekkerder dan een brood uit de broodbakmachine maar het gemak heeft helaas de overhand voor menig mens en broodbakmachines (met programmeerbaar of glutevrij bakprogramma) bieden dan zeker uitkomst.

  De broodbakmachine die uit mijn onderzoekje als beste naar voren kwam is zeker niet de duurste (onder de 100 euro) en heeft wel degelijk een programmeerbaar bakprogramma en een glutevrij bakprogramma. Je vindt een overzicht van de broodbakmachines en de winner van mijn onderzoekje hier: http://www.plezierindekeuken.nl/broodbakmachine-zelf-brood-bakken-zonder-gedoe#welke

  (hint: hij heeft typenummer 68415)

  Mvg,

  Marian

 3. @Marian Dank voor je bericht. Omdat geen enkele broodbakmachine losse bolletjes maakt en het qua tijd geen verschil maakt, blijf ik lekker zonder bakmachine bakken. Maar het is een goede aanvulling voor mensen die wel hun brood willen bakken in een broodbakmachine. Dank!

  Op 5 nov 2013, om 13:05 heeft

Reacties zijn gesloten.