Oosterse woksaus

Ik ben dol op Oosterse gerechten, wat voor mij gelijk staat aan veel groenten in een lekkere saus. Hieronder laat ik je zien hoe je simpel en makkelijk zelf een woksaus kunt maken én dagelijks makkelijk kunt variëren.

Op diverse plekken kun je (zoutvrije) kruidenmixen kopen, zoals bij de toko of online bij bijvoorbeeld Pit&Pit. De mixen die ik lekker vind heb ik standaard in huis. Smaken verschillend, dus zoek de mixen waar jij blij van wordt: veel of weinig peper, zacht zoet of scherp, fris of zwaar. Een andere variant van een lekkere kruidenmix is de boemboe die verkrijgbaar is bij de toko, hierbij heb je geen invloed op de hoeveelheid zout. Er zijn maar weinig boemboe’s verkrijgbaar die suikervrij zijn. Zelf haal ik altijd de bumbu van het merk ‘bamboe’, verkrijgbaar bij de meeste toko’s.

Daarbij gebruik ik geen olie om deze kruiden aan te bakken, maar kokosmelk. Dit bevat goede vetten en mineralen. Hierbij kies ik zelf altijd voor fairtrade kokosmelk, omdat deze het hoogste percentage kokos bevat ten opzichte van water. Hoe goedkoper de kokosmelk, hoe meer deze aangevuld is met water. Dit percentage staat vermeld bij de ingrediënten.  Als je liever een vetvrije variant wilt, kun je rijstmelk gebruiken. Hiermee wordt de saus wel een stuk dunner.

Kies groenten die je zelf lekker vindt. Ik houd er persoonlijk van verschillende soorten groenten te combineren, bijvoorbeeld 2 tot 3 soorten bij elkaar. Gebruik groenten die qua smaak passen bij de kruidenmix die je wilt gebruiken. Kies vervolgens het vlees dat je wilt gebruiken, of bij een vegetarische variant de vleesvervanger of noten.

Tot slot de rijst. Ik houd zelf erg van basmati rijst, rode rijst en jasmijnrijst. De supermarkt verkoopt rijst, maar dat is in smaak niet te vergelijken met de Aziatische of Indische rijst van de toko of met de biologische rijst van bijvoorbeeld Pit&Pit. Deze rijst moet je meestal 15-30 minuten koken.

Hoe maak je een simpel wokgerecht voor 2 personen?
– Zet water voor de rijst op. Als het water kookt, voeg je 100-150 gram rijst toe. Kook dit 15-30 minuten, afhankelijk van de rijstsoort.
– Wok 150 gram vlees in één eetlepel olie. (fruit voor de vegetarische variant een uitje)
– voeg een half blikje kokosmelk toe
– voeg de kruidenmix of boemboe toe en roer deze goed door de kokosmelk heen
– voeg vervolgens 500-600 gram groenten van jouw keuze toe
– Laat de groenten garen in de saus. Als de saus teveel indikt, kun je de deksel op de wok doen.
– Afhankelijk van de groenten is je gerecht na 10-20 minuten klaar.

Doordat je telkens kunt wisselen met het soort kruidenmix, het soort rijst en het soort groenten, zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo zet je regelmatig iets lekkers op tafel, telkens een beetje anders.

Eet smakelijk!

Dit is een blog geschreven voor Boost Your Health en kun je hier teruglezen.

iemke

iemke

Hallo, ik ben iemke. Ervaringsdeskundige op het gebied van leven met meerdere allergieën & intoleranties, PDS, FNS, auto-imuun- en ontstekingsziekten. Door het gebrek aan lekker en voedzaam eten ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en heb ik van alles uitgeprobeerd. De recepten die je hier vind, zijn allemaal verkregen door vallen en opstaan.