Topping voor muffins of cupcakes

Eerder heb ik met jullie al het recept voor heerlijke glutenvrije muffins gedeeld, die kun je hier teruglezen. Maar laten we eerlijk zijn, die worden nog lekkerder met een goede topping erop.

De beste topping voor muffins of cupcakes is botercrême, best een uitdaging voor iemand met lactose-intolerantie en koemelkallergie. Het heeft wat uitzoekwerk gekost, maar ik ben eruit. Hieronder vind je het recept voor een heerlijke botercrême zonder geraffineerde suiker, koemelkeiwit en lactose.

Wat heb je nodig
– 150 gram biologische roomboter (of geklaarde boter/ghee)
– 150 gram biologische honing
– 100 gram verse frambozen (of ander fruit)

Hoe maak je de botercrême?
1.    Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
2.    Pureer de frambozen
3.    Doe de boter en de honing in een (metalen) kom. Klop deze met een mixer op middelmatige stand minimaal 10 minuten op tot een romige witte crême ontstaat.
4.    Schep de gepureerde frambozen door de crême
5.    Klop met de mixer de botercrême opnieuw op tot een egale roze crême.
6.    Doe de botercrême in een spuitzak.
7.    Je kunt de crême direct opspuiten of in de koelkast leggen.

Let op!
Uit de koelkast moet je de crême eerst op temperatuur laten komen voordat je hem kunt spuiten. In de koelkast wordt de crême hard.

Tip!
In de vriezer kun je de botercrême 2 tot 3 maanden bewaren.

Hoe kan dit koemelkeiwitvrij en lactosevrij zijn?
Dit kan door het gebruik van geklaarde roomboter (Ghee). Wanneer je goede (biologische) roomboter koopt, bestaat deze enkel uit melkvet en niet uit melkeiwitten. De koemelkallergie is voor het eiwit, niet voor het vet. Dus roomboter -mits de juiste- past in een dieet voor mensen met koemelkallergie.

De lactose is een onderdeel van de melk, die dus al bijna niet aanwezig is in goede roomboter. Afhankelijk van de heftigheid van jouw lactose-intolerantie, kun je goede roomboter verdragen door het zeer lage gehalte lactose dat het bevat. Om ook het laatste restje lactose uit de roomboter te verwijderen, kun je de boter klaren of geklaarde boter kopen in de natuurwinkel.

Hoe klaar je boter?
Snij de boter in kleine blokjes en doe in een pan met een dikke bodem. Verwarm op laag vuur en laat de boter smelten. Na een enige tijd beginnen de melkbestanddelen zich van de rest van de boter te scheiden (wit schuim). Deze kun je met een lepel eraf scheppen. Na circa 15 minuten is de ghee goudkleurig en klaar. Zorg ervoor dat de boter niet verbrandt of bruin wordt. Haal de pan van het vuur en filter de ghee door een koffiefilter. Bewaar de ghee in een afgesloten glazen (jam)pot.

Dit is een blog geschreven voor Boost Your Health en kun je hier teruglezen.

Foto © Glorious Treats

iemke

iemke

Hallo, ik ben iemke. Ervaringsdeskundige op het gebied van leven met meerdere allergieën & intoleranties, PDS, FNS, auto-imuun- en ontstekingsziekten. Door het gebrek aan lekker en voedzaam eten ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en heb ik van alles uitgeprobeerd. De recepten die je hier vind, zijn allemaal verkregen door vallen en opstaan.