Kaasfondue, maar dan lactose- en koemelkvrij

Heerlijk, een kaasfondue. Maar wat als je geen koemelk en geen lactose kunt verdragen? Dan maak je kaasfondue van geiten- of schapenkaas. Heerlijk!

Door het productieproces verdwijnt de lactose uit harde kazen. De harde kazen die minimaal 4 maanden gerijpt zijn, zijn derhalve vrij van lactose.

Een kaasfondue met blauwe kaas is helemaal heerlijk. Twee voorbeelden van blauwe schapenkazen zijn roquefort en blue de brebis. De lactose is hierin dusdanig laag dat de meeste mensen met lactose intolerantie dit goed kunnen verdragen.

Persoonlijk vind ik kaasfondue het lekkerst met groenten. Van brood zit je snel vol. De combinatie met groenten smaakt veel lekkerder en je kunt er veel meer van eten.

Deze groenten zijn rauw erg lekker zijn om mee te dippen
–    Wortel (probeer ook eens gekleurde wortels)
–    Bloemkool
–    Bleekselderij
–    Witlof
–    Venkel
–    Komkommer
–    Cherrytomaat
–    Paprika

Hieronder drie recepten voor lactosevrije en koemelkvrije kaasfondue.

Wat heb je nodig voor de variant met schapenkaas?
    –    400 gram belegen schapenkaas (geraspt)
–    300 gram oude schapenkaas (geraspt)
–    250ml witte wijn
–    1 el maïzena
–    1 teen knoflook
–    een fonduepan met dikke bodem

Wat heb je nodig voor de variant met geitenkaas?
–    400 gram belegen geitenkaas (geraspt)
–    300 gram extra belegen geitenkaas (geraspt)
–    250ml witte wijn
–    1 el maïzena
–    1 teen knoflook
–    een fonduepan met dikke bodem

Wat heb je nodig voor de variant met blauwe schimmelkaas?
–    300 gram belegen schapenkaas (geraspt)
–    400 gram roquefort of brebis de blue (in kleine blokjes)
–    250ml witte wijn
–    2el maïzena
–    1 teen knoflook
–    een fonduepan met dikke bodem

Hoe maak je de kaasfondue?
1) snijd de knoflookteen doormidden en smeer de fonduepan in met knoflook
2) doe de wijn in de pan en zet deze op het vuur. Verwarm de wijn, maar laat hem niet koken.
3) laat langzaam en beetje voor beetje de (geraspte) kaas in de warme wijn smelten
4) doe in een apart kommetje de maïzena en voeg hier een beetje water bij. roer vervolgens met een vork goed door.
5) voeg de verdunde maïzena toe aan de kaasfondue als alle kaas gesmolten is. Roer vervolgens goed door, de fondue gaat nu indikken.
6) zodra de fondue goed ingedikt is, kun je hem opdienen. Zet het vuur onder de fonduepan niet te hoog, gebruik eventueel een warmhoudplaatje om tijdens het eten de kaas warm te houden.

Eet smakelijk!

Dit is een blog geschreven voor Boost Your Health en kun je hier teruglezen.

 

Share this post