glutenvrij brood kan wél gezond

iemke's brood afgebakken

Over brood wordt veel gezegd. En natuurlijk verschilt de inhoud van brood heel erg. Maar één ding staat vast. Het is een bron van vitamine B en jodium. Dus als je om welke reden dan ook geen brood meer eet, loopt jouw lichaam dagelijks veel belangrijke voedingsstoffen mis.

Zelf ben ik groot liefhebber van brood. Altijd geweest. Toen ik geen brood meer mocht, ben ik aan de slag gegaan om een eigen broodmix te ontwikkelen, omdat:
– glutenvrij brood bevat meestal (veel) suiker of zoetstoffen
– glutenvrij brood is niet lekker
– glutenvrije broodmixen zijn koolhydraatrijk
– glutenvrije broodmixen bevatten niet voldoende voedingsstoffen

Wat niemand je verteld en op geen website over glutenvrij eten staat vermeld, is dat -als je geen brood meer eet- je moet zorgen voor een aanvulling van belangrijke voedingsstoffen, omdat je nogal wat mist als je geen brood meer eet.

In januari 2012 ben ik begonnen met de ontwikkeling van iemke’s brood. Inmiddels zijn de mixen geperfectioneerd. Hieronder de vergelijking van iemke’s bruinbrood met gemiddelde voedingswaarden van ‘normaal’ volkorenbrood*:

Over het hoge gehalte zout in normaal brood is al een tijd veel discussie, omdat je met 4 sneetjes brood per dag al ruim 140% de aanbevolen hoeveelheid natrium binnenkrijgt. iemke’s brood bevat weinig zout en dus ook minder jodium. Dit is de enige voedingsstof die niet met iemke’s brood is op te vangen. Jodium zit in zeevis en zeewier. Verder wordt jodium toegevoegd aan (keuken)zout. Je kunt jodium ook als voedingssuplement kopen.

mix voor iemke’s brood kopen? www.iemkeswinkel.nl
Er zijn vier varianten:
– iemke’s stevigbrood
– iemke’s witbrood
– iemke’s maïsbrood
– iemke’s bruinbrood
De voedingswaarden* van de andere varianten:
IEK_iemkesbrood-waarden2

* de voedingswaarden zijn gebaseerd op bereid en afgebakken brood

Foto van iemke

iemke

Hallo, ik ben iemke. Ervaringsdeskundige op het gebied van leven met meerdere allergieën & intoleranties, PDS, FNS, auto-imuun- en ontstekingsziekten. Door het gebrek aan lekker en voedzaam eten ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en heb ik van alles uitgeprobeerd. De recepten die je hier vind, zijn allemaal verkregen door vallen en opstaan.