Suiker vs. Vet

Suikervrij eten is de toekomst van gezond eten. Een artikel over de schadelijkheid van suiker en waarom verse voeding de enige manier is om gezond te blijven en/of je gewicht op peil te houden.

Het feit dat ik een suikerallergie heb, maakt dat ik gedwongen suikervrij eet. Toen ik na de diagnose voor het eerst boodschappen ging doen, was mijn frustratie en verbazing groot. In bijna al het (bewerkte) voedsel dat de supermarkt verkoopt is geraffineerde suiker verwerkt. Danwel als suiker, danwel als glucose-fructose siroop, dextrose of zoetstof. Als snel maakte mijn verbazing plaatst voor woede naar de voedingsindustrie. Dat we voor de gek worden gehouden is geen nieuws. Maar hoeveel schadelijke stoffen wij ongemerkt binnenkrijgen wel.

Suiker is een sterk verslavende stof. Als deze nu zou worden uitgevonden, zou deze waarschijnlijk verboden worden. Wat mensen vergeten is dat suiker misschien minder erg klinkt, maar net zo hard door het lichaam wordt omgezet in vet.

Afgelopen zondag (16 juni) zond de NTR een uiterst interessante aflevering uit, waarin mijn vermoeden over misbruik van suiker door de voedselindustrie werd bevestigd.

In deze aflevering werd al snel duidelijk wat de basis is voor het grote gebruik van suiker door de voedingsmiddelenindustrie in de vorm van glucose-fructose siroop. Dit klinkt zo natuurlijk, maar het is sterk geraffineerd.

Deze suikervorm is 20% zoeter dan normale suiker, maar ook dit is geen reden voor de voedingsindustrie om er minder van te gebruiken. In eerste instantie is het in frisdranken gedaan. Omdat suiker verslavend is, is de consumptie van frisdranken sinds het gebruik hiervan sterk gestegen. Daarnaast wordt het tegenwoordig in bijna al het bewerkte/voorverpakte voedsel gebruikt. Dit heeft dezelfde uitwerking: we consumeren veel meer voedsel dan we nodig hebben.

Fructose op zich is niet schadelijk, het zit in fruit en houdt je bloedsuikerspiegel in balans. In zeer grote hoeveelheden is het echter schadelijk. Doordat glucose-fructose siroop zeer geraffineerd is, bevat het een zeer hoge concentratie fructose en wordt het in grote hoeveelheden gebruikt in voeding. Daarmee krijg je als consument zonder dat je het door hebt, zeer hoge concentraties fructose binnen. In de US krijgt men per jaar 40kg aan toegevoegde suiker binnen.

Een te hoge dosis fructose zorgt dat het hormoon leptine stopt met werken. Dit hormoon geeft aan dat je vol zit en niet meer hoeft. Dus zulke hoge hoeveelheden suiker zorgen letterlijk ervoor dat je door kunt blijven eten.

John Yudkin schreef in 1972 al het boek ‘Pure, white, dealdy’ over de schadelijkheid van suiker. Maar hij was een roepende in de woestijn. De suikerindustrie was te machtig. Zelfs de World Health Organisation heeft onderzoek niet gepubliceerd door druk van deze industrie. In plaats daarvan werd propaganda gemaakt voor vetarm eten. Wat de voedingsindustrie jou er niet bij vertelde, is dat zij de smaak van vet vervingen door suiker. Dus je denkt dat je vetarm eet, en dat je er dus best wat meer van mag eten. Zo krijg je nog meer suikers binnen, wat je lichaam net zo hard omzet in vet.

Zo blijkt dus al snel dat de oorzaak van obesitas niet ligt in het teveel eten van vetten, maar in het teveel eten van suikers. Suikers die we ongemerkt binnen krijgen en die door de verslavende factor zorgen dat onze hersenen ons aansporen om meer te eten.

Gezond eten is commercieel een grote gok voor de voedingsindustrie, want voeding is minder lang houdbaar en duurder. Maar met 1,4 miljard mensen die te zwaar zijn en 500 miljoen mensen met obesitas zou ik zeggen dat dit het risico meer dan waard is.

De uitzending van Focus kun je tot 23 juni 2013 terugkijken op http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1351103

Picture of iemke

iemke

Hallo, ik ben iemke. Ervaringsdeskundige op het gebied van leven met meerdere allergieën & intoleranties, PDS, FNS, auto-imuun- en ontstekingsziekten. Door het gebrek aan lekker en voedzaam eten ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en heb ik van alles uitgeprobeerd. De recepten die je hier vind, zijn allemaal verkregen door vallen en opstaan.